Heb ik wel genoeg financiële kennis in huis om verantwoord te kunnen beleggen? Heb je eigenlijk veel geld nodig om te kunnen beleggen? En waarom zou ik er überhaupt mee beginnen? Begrijpelijke vragen, zeker als u nog nooit heeft belegd of zich erin heeft verdiept. In principe kan iedereen op een vrij laagdrempelige manier beginnen met beleggen. We zullen u vijf tips gegeven om te beleggen.

 

Beleggen met geld dat u kunt missen

De eerste tip, en de belangrijkste, is dat u belegt met geld dat u kunt missen. Het is geld dat in principe op uw spaarrekening staat. Maar daar zal het niet snel meer waard worden. De rente op spaarrekeningen is immers historisch laag en inmiddels bij veel banken vaak zelfs negatief. Dit bekent dat u geld moet betalen om te kunnen sparen en dat het totaalbedrag dus lager wordt, als u niet af en toe iets bijstort.

 

Meer rendement

Dan komen we gelijk aan bij de tweede tip: beleggen zult u in de toekomst vrijwel altijd meer rendement opleveren dan sparen waardoor het dus de moeite is om ermee te beginnen. Na een door uzelf bepaalde looptijd zult u meer geld hebben dan het geval zal zijn bij sparen. Geld waar u weer allemaal hele leuke dingen mee kunt doen.

 

Maak een plan

De derde tip is dat u voor uzelf een aantal zaken op een rijtje zet. Een aantal vragen die u altijd zou moet beantwoorden zijn de volgende:
– Hoeveel kunt u voor een langere periode missen?
– Wat wilt u per maand aan geld opzij leggen?
– Wat is het einddoel dat u wilt bereiken (afbetaling van de hypotheek, studie voor uw kinderen, een wereldreis maken etc.)?
– Hoelang wilt u met uw geld beleggen?
– En de vierde vraag die u voor uzelf moet beantwoorden is hoeveel risico u bereid bent te nemen met uw geld. Hoe hoger het risico, hoe hoger het uiteindelijke rendement kan zijn.

 

Grafiek

De vierde tip is om online, na het beantwoorden van de bovenstaande vragen, via een grafiek te bekijken wat u verwachte rendement kan zijn. Door andere maandbedragen, einddoelen, looptijden en risicoprofielen in te vullen, ziet u snel en eenvoudig hoe het rendement kan veranderen. Dit is goed om een duidelijk beeld te krijgen bij iets wat toch vrij abstract is, namelijk beleggen.

 

Maak gebruik van een vergelijkingssite

Tip vijf is om gebruik te maken van een vergelijkingssite, bijvoorbeeld eentje zoals Finner. Zij zetten alle vermogensbeheerder voor u op een rijtje. Want hoe kiest u de beste vermogensbeheerder, oftewel het bedrijf waar u in aandelen gaat beleggen? Er zijn namelijk veel dingen waar u op kunt letten. Elke vermogensbeheerder zal zijn plus- en minpunten hebben. Zo zult u bij de ene misschien op papier meer rendement verwachten, terwijl de ander allicht geen kosten berekent als u aandelen aankoopt. Maar er zijn nog veel meer verschillen tussen vermogensbeheerders, bijvoorbeeld of ze doen aan duurzaam beleggen, of ze verschillende pakketten aanbieden met aandelen en/of obligaties afhankelijk van je gewenste risicoprofiel etc. Door ze te vergelijken kan je een goede keuze maken.